Oferta
Organizacja
- Przedszkole „Mały Twórca” znajduje się w wolno stojącym budynku (1-piętrowym) oddalone od ruchu ulicznego.
- Placówka otoczona jest dużym, zabezpieczonym ogrodem, wyposażonym w piaskownice oraz nowy, drewniany sprzęt ogrodowy.
- Przedszkole posiada system monitorowania osób postronnych. Zainstalowano elektroniczny system otwierania bramki wejściowej na teren placówki oraz domofon przy drzwiach głównych do obiektu.
- Przedszkole przyjmuje swoich małych interesantów od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:00 do 18:00.
- Przedszkole funkcjonuje przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerwy wakacyjnej, która trwa od 1 do 31 sierpnia. Istnieje możliwość wydłużenia pracy przedszkola do połowy sierpnia dla osób zainteresowanych.
- Liczebność grup wynosi od 18 do 21 dzieci. W grupie „0” ilość dzieci może zostać zwiększona do 23 w oddziale.
- W grupie dzieci najmłodszych (trzyletnich) nie praktykujemy leżakowania (spania). W ciągu całego dnia pobytu dziecka w przedszkolu przewiduje się czas na relaks oraz odpoczynek wg indywidualnych potrzeb grupy.
Baza
- Każda grupa przedszkolna posiada własną, przestronną salę dydaktyczną wraz z sanitariatami.
- Sale wyposażone są w wysokiej jakości sprzęt meblowy zgodny z unijnymi normami, pomoce i materiały dydaktyczne, księgozbiory, zabawki, dostosowane odpowiednio do poszczególnych grup wiekowych.
- Biblioteka przedszkolna.
- Sala gimnastyczno-terapeutyczna.
- Pracownia doświadczalna.
- Wydzielone szatnie.
- Zaplecze kuchenne i jadalnia.
Żywienie
- Żywienie dziecka w wieku przedszkolnym to wielka odpowiedzialność. Prawidłowe, zdrowe odżywianie decyduje o tym jak szybko maluch będzie chłonął wiedzę i jak będzie się rozwijał w dalszych latach.
- W naszej kuchni stawiamy na dietę zbilansowaną pod względem energii i wszystkich składników odżywczych oraz urozmaiconą, która zawiera różnorodne produkty, ponieważ nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach jednocześnie.
- Wychodząc naprzeciw współczesnym oczekiwaniom i potrzebom w zakresie zdrowego stylu życia, a także wiedząc, że właściwe odżywianie korzystnie wpływa na rozwój i zdrowie dzieci, przedszkole kładzie duży nacisk na naturalne sposoby przygotowywania posiłków.
- W naszym jadłospisie stosujemy zatem zdrowe produkty i zdrowe zasady:
- Różnego rodzaju pieczywo (pszenne, pszenno-żytnie, razowe, graham, orkiszowe, wieloziarniste)
- Tradycyjna zupa mleczna (płatki owsiane, jęczmienne, ryżowe, jaglane) – 2 razy w tygodniu
- Różnorodne kasze – jęczmienna, gryczana, jaglana, manna
- Makarony, ryż paraboliczny
- Urozmaicone produkty białkowe (mleko, ser żółty, twaróg półtłusty, jogurty naturalne, kefiry, maślanki,)
- Różnorodne mięsa i ryby (mięso indycze, drobiowe, wołowe, wieprzowe, sola, dorsz)
- Jaja
- Warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca) w postaci zupy – kremu
- Duża ilość warzyw i owoców (z przewagą rodzimych) jako źródło witamin, minerałów, błonnika, beta-karotenu z uwzględnieniem ich sezonowości (śniadanie – dodatek warzywny do kanapek; zupa – dodatek w postaci owocu; II danie – surówka i kompot; podwieczorek – owoc lub warzywo)
- Woda mineralna, herbatki ziołowe i owocowe, mleko, kakao, kawa zbożowa, soki owocowe, tłoczone na zimno, nie z koncentratu, pasteryzowane, zawierające naturalnie występujące cukry (Maciejowy Sad), kompoty z mrożonych i świeżych owoców, kisiel owocowy z własnego wyrobu, lemoniady
- Masło (82%), oliwa z oliwek, olej rzepakowy
- Miód naturalny
- Zioła świeże i suszone, nasiona słonecznika, sezamu
- Stosujemy własną, ręcznie przygotowaną vegetę (nie zawierającą glutaminianu sodu) z suszonych warzyw, soli morskiej, kurkumy i prażonej cebulki
- Unikamy konserwantów, sztucznych barwników oraz sztucznych wzmacniaczy smaku.
- Przedszkole posiada własne zaplecze kuchenne znajdujące się na pierwszym piętrze. Posiadamy nowoczesny, funkcjonalny oraz zgodny z założeniami systemu HACCP sprzęt gastronomiczny.
- Codziennie przygotowujemy urozmaicone, domowe posiłki uwzględniające upodobania smakowe naszych przedszkolaków, dostarczające niezbędnych wartości odżywczych. Oferujemy 4 posiłki: śniadanie, zupa + owoc, II danie oraz podwieczorek.
- Raz na dwa tygodnie zaplanowany jest bufet szwedzki na śniadanie, w trakcie którego dzieci samodzielnie przygotowują kolorowe i zdrowe kanapki.
- Przedszkole przy współpracy z rodzicami zaspokaja potrzeby żywieniowe również dzieci z różnorodnymi alergiami (m.in. skaza białkowa, uczulenie na jajko, cytrusy itp.).
- Aktualny, tygodniowy jadłospis dostępny jest na głównej stronie przedszkola.
Wyjścia, wycieczki, imprezy
W placówce organizowane są różnego rodzaju imprezy, wyjścia, wycieczki, m.in.:
- Wycieczki turystyczno-krajoznawcze po Dolnym Śląsku (Muzeum Wsi Opolskiej, Arboretum Leśne w Stradomii, Arboretum Rododendronów w Wojsławicach, Muzeum Papiernictwa w Dusznikach Zdroju, Kopalnia Złota w Złotym Stoku, Muzeum Powozów w Galowicach, przejazd szynobusem do Miłocina, Park Krajobrazowy Doliny Baryczy).
- Wycieczki poznawcze po Wrocławiu (Ogród Zoologiczny, Ogród Botaniczny, Ogród Japoński, Rynek, Ostrów Tumski), lekcje terenowe: śladami wrocławskich krasnali, tropem wrocławskich legend – realizacja zadania Moja Mała Ojczyzna.
- Kontakt z kulturą i sztuką (Opera Wrocławska, Narodowe Forum Muzyki, Teatr Lalek, Teatr Muzyczny Capitol, CK Anima, kino Helios, warsztaty – lekcje muzealne w wybranych obiektach muzealnych we Wrocławiu – np. Muzeum Narodowe, Muzeum Miejskie, Muzeum Architektury, Muzeum Poczty i Telekomunikacji, Muzeum Przyrodnicze, Muzeum Etnograficzne).
- Imprezy okolicznościowe i tematyczne (Pasowanie na Przedszkolaka, Dzień Babci i Dziadka, Dzień Mamy i Taty, Dzień Dziecka, warsztaty tematyczne z udziałem Rodziców, Andrzejki, Jasełka bożonarodzeniowe, festyn rodzinny, spotkanie ze Św. Mikołajem, Bal Karnawałowy, konkursy familijne, zajęcia otwarte, obiad wigilijny, śniadanie wielkanocne, uroczysta akademia z okazji ukończenia grupy „0”).
- Codzienne wyjścia na podwórko (od kwietnia do września – codziennie, w pozostałych miesiącach zależnie od aktualnej pogody).