Jadłospis na tydzień od DNIA 01.03.2021  DO 05.03.2021   

Poniedziałek
ŚNIADANIE

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, BUŁKA WEKA Z MASŁEM, TWAROŻEK ZE ŚMIETANĄ, SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, HERBATA OWOCOWA

ZUPA + OWOC

KRUPNIK WARZYWNY Z ZIEMNIAKAMI, JABŁKO

DRUGIE DANIE

ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ, BOCZKIEM, KIEŁBASKĄ I CEBULĄ, HERBATA RUMIANKOWA

PODWIECZOREK

DOMOWY JOGURT BRZOSKWINIOWO-BANANOWY, BUŁKA RAZOWA Z MASŁEM, NAPÓJ OWOCOWY

Wtorek
ŚNIADANIE

KASZKA MANNA NA MLEKU, CHLEB Z MAKIEM I MASŁEM, PASZTET WOŁOWO-DROBIOWY /WŁASNY WYRÓB/, POMIDOR, KIEŁKI RZODKIEWKI, HERBATA CZARNA Z CYTRYNĄ

ZUPA + OWOC

ZUPA FASOLOWA – KREM Z ZIEMNIAKAMI, POMARAŃCZA

DRUGIE DANIE

PIZZA MARGHARITA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SEREM ŻÓŁTYM /WŁASNY WYRÓB/, PATERA WARZYWNA – MARCHEWKA, CZERWONA PAPRYKA, OGÓREK KISZONY, KOMPOT JABŁKOWO-WIŚNIOWY

PODWIECZOREK

GALARETKA TRUSKAWKOWA, JABŁKO, ROGALIK PSZENNY, MLEKO, NAPÓJ OWOCOWY

Środa
ŚNIADANIE

RINGI MIODOWE Z MLEKIEM, CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z MASŁEM, JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM, OGÓREK KISZONY, HERBATA OWOCOWA

ZUPA + OWOC

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM, GRUSZKA

DRUGIE DANIE

MEDALION DROBIOWY, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO, KOMPOT ŚLIWKOWY

PODWIECZOREK

WANILIOWY RYŻ NA MLEKU Z MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM, WAFITKI KUKURYDZIANE, NAPÓJ OWOCOWY

Czwartek
ŚNIADANIE

MUSZELKI CZEKOLADOWE Z MLEKIEM, CHLEB TYGRYSI Z MASŁEM, PASTA RYBNA Z TUŃCZYKA, KOLOROWA PAPRYKA, HERBATA Z CYTRYNĄ

ZUPA + OWOC

BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKA

DRUGIE DANIE

PULPETY WOŁOWO-WIEPRZOWE, KASZA JĘCZMIENNO-GRYCZANA, SURÓWKA WIELOWARZYWNA Z SOSEM JOGURTOWYM, KOMPOT WIELOOWOCOWY

PODWIECZOREK

PATERA OWOCOWA – JABŁKO, GRUSZKA, MANDARYNKA, BANAN, CHLEB ŻYTNI Z MASŁEM, KAKAO, NAPÓJ OWOCOWY

Piątek
ŚNIADANIE

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, CHLEB GRAHAM Z MASŁEM, SER ŻÓŁTY, POMIDOR, SZCZYPIOREK, HERBATA OWOCOWA

ZUPA + OWOC

ZUPA – KREM KALAFIOROWY Z GRZANKAMI, MANDARYNKA

DRUGIE DANIE

FILET RYBNY – MIRUNA, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z OLIWĄ Z OLIWEK, HERBATA MIĘTOWA

PODWIECZOREK

WIOSENNA KANAPKA – CHLEB ZAKOPIAŃSKI Z MASŁEM, PASTA JAJECZNA Z AWOKADO, OGÓREK, KAWA ZBOŻÓWA Z MLEKIEM, NAPÓJ OWOCOWY

Śniadanie:

8:15 GRUPA VI   (JADALNIA)
8:30 GRUPA IV   (SALA)
8:30 GRUPA V    (SALA)
8:35 GRUPA III   (JADALNIA)

8:50 GRUPA I      (JADALNIA)
8:55 GRUPA II     (SALA)

Zupa + owoc:

11:00 GRUPA VI  (JADALNIA)
11:10 GRUPA IV  (SALA)
11:10 GRUPA V  (SALA)

11:20 GRUPA III (JADALNIA)
11:20 GRUPA I    (SALA)
11:40 GRUPA  II  (JADALNIA)

Drugie danie:

13:00 GRUPA VI  (JADALNIA)
13:10 GRUPA IV  (SALA)
13:10 GRUPA V   (SALA)
13:20 GRUPA III  (JADALNIA)

13:20 GRUPA I     (SALA)
13:40 GRUPA II   (JADALNIA)

Podwieczorek:

15:00 GRUPA  VI (JADALNIA)
15:10 GRUPA IV  (SALA)
15:10 GRUPA V   (SALA)
15:15 GRUPA III  (JADALNIA)

15:20 GRUPA I    (SALA)
15:30 GRUPA II   (JADALNIA)

Organizacja posiłków.

KSZTAŁTOWANIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH U DZIECI

Aby dziecko wyrobiło sobie dobre nawyki żywieniowe powinniśmy:

  • Dbać o zdrowe odżywianie, gdyż dziecko chętnie naśladuje osoby dla niego ważne. Warto to wykorzystać i nauczyć swoją pociechę zasad zdrowego odżywiania;
  • Zadbać o ograniczanie słodkich napojów. Przyzwyczajać dziecko do smaku wody mineralnej.
  • Pamiętać, aby na stole nie zabrakło zdrowych przekąsek w postaci warzyw, owoców i orzechów, które posiadają szereg cennych składników odżywczych.
  • Nie zmuszać dziecka do jedzenia i pozwolić mu na decydowanie o ilości spożywanych pokarmów. Dziecko instynktownie wyczuwa, jaka porcja wystarczy mu do zaspokojenia głodu.
  • Dziecko, które musi zjeść więcej, przestaje kontrolować swoje potrzeby i w przyszłości może mieć nadwagę.
    Pamiętać, aby jadłospis dziecka był urozmaicony. Z owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, nabiału, chudego mięsa i ryb można przygotować wiele dań. Należy ograniczać sól i cukier.
  • Gdy zauważymy, że dziecko najchętniej jadłoby ciągle to samo i nie chce spróbować innych produktów, nie należy wpadać w panikę. Należy uszanować upodobania dziecka i odczekać kilka dni. Istnieje duża szansa na to, że po kilku dniach jedzenia tego samego maluch chętnie spróbuje innych potraw.
  • Nie powinno się kierować własnymi upodobaniami smakowymi, gdyż nie wiadomo, które produkty i dania nie będą smakowały dziecku.
  • Warto starać się włączyć dziecko do zabawy w kuchni i wspólnego rodzinnego gotowania.