Jadłospis na tydzień od DNIA 17.12.2018  DO 21.12.2018   

Poniedziałek

ŚNIADANIE

KASZKA MANNA NA MLEKU, BUŁKA WEKA Z MASŁEM, TWAROŻEK ZE ŚMIETANĄ, SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ, HERBATA OWOCOWA

ZUPA + OWOC

ZUPA POMIDOROWA Z GWIAZDKAMI, JABŁKO

DRUGIE DANIE

KOTLET MIELONY, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA SELEROWA Z RODZYNKAMI Z SOSEM ŚMIETANOWYM, KOMPOT ŚLIWKOWY

PODWIECZOREK

TRÓJKĄCIKI /CHLEB WIELOZIARNISTY Z MASŁEM/ Z SEREM ŻÓŁTYM, SAŁATA LODOWA, RZODKIEWKA, KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM, NAPÓJ OWOCOWY

Wtorek

ŚNIADANIE

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, CHLEB GRAHAM Z MASŁEM, PASZTET WOŁOWO-DROBIOWY /WŁASNY WYRÓB/, PAPRYKA KOLOROWA, KIEŁKI RZODKIEWKI, HERBATA Z CYTRYNĄ

ZUPA + OWOC

ZUPA NEAPOLITAŃSKA Z SEREM I ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKA

DRUGIE DANIE

RISOTTO Z WARZYWAMI I MIĘSEM WOŁOWO-WIEPRZOWYM, OGÓREK KISZONY, NAPÓJ ZIOŁOWY

PODWIECZOREK

DESER MLECZNY Z KASZKI JAGLANEJ Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH, WEKA Z MASŁEM, NAPÓJ OWOCOWY

Środa

ŚNIADANIE

RINGI MIODOWE Z MLEKIEM, CHLEB RAZOWY Z MASŁEM, JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM, POMIDOR, HERBATA Z OWOCÓW LEŚNYCH

ZUPA + OWOC

WIGILIA
BARSZCZ CZERWONY Z PALUCHEM Z CIASTA FRANCUSKIEGO, MANDARYNKA, JABŁKO

DRUGIE DANIE

WIGILIA
PIEROGI RUSKIE Z MASEŁKIEM /WŁASNY WYRÓB/, MAŚLANKA DO PICIA, KOMPOT Z SUSZU

PODWIECZOREK

KOKTAJL TRUSKAWKOWY /WŁASNY WYRÓB/, CIASTKA KORZENNE, NAPÓJ OWOCOWY

Czwartek

ŚNIADANIE

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, DYNIOWY Z MASŁEM, PARÓWKA Z SZYNKI Z SOKOŁOWA, OGÓREK KISZONY, SZCZYPIOREK, HERBATA OWOCOWA

ZUPA + OWOC

ROSÓŁ Z MAKARONEM, KIWI

DRUGIE DANIE

UDKO Z KURCZAKA PIECZONE, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA, KOMPOT JABŁKOWO-CYNAMONOWY

PODWIECZOREK

GALARETKA MALINOWA Z BRZOSKWINIAMI, BUŁKA MAŚLANA Z MASŁEM, KAKAO, NAPÓJ OWOCOWY

Piątek

ŚNIADANIE

MUSZELKI CZEKOLADOWE Z MLEKIEM, CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, PASTA JAJECZNA, RZODKIEWKA, MIX KIEŁKÓW, HERBATA Z CYTRYNĄ

ZUPA + OWOC

ZUPA – KREM BROKUŁOWY Z GRZANKAMI, GRUSZKA

DRUGIE DANIE

MAKARON PENNE Z BOCZKIEM I MIĘSEM Z POMIDORAMI, SZPINAKIEM I CEBULĄ ZAPIEKANY SEREM ŻÓŁTYM, KOMPOT JABŁKOWO-CYNAMONOWY

PODWIECZOREK

JOGURT ACTIMEL, BANAN, WAFEL RYŻOWY, NAPÓJ OWOCOWY

Organizacja posiłków.

Śniadanie:

8:20 GRUPA V, VI   (JADALNIA)
8:35 GRUPA III, IV (JADALNIA)
8:55 GRUPA I, II      (JADALNIA)

Zupa + owoc:

11:10 GRUPA IV, V  (SALA)
11:10 GRUPA VI (JADALNIA)
11:20 GRUPA III  (JADALNIA)
11:35 GRUPA I, II  (JADALNIA)

Drugie danie:

13:00 GRUPA IV, V   (SALA)
13:10 GRUPA III, VI  (JADALNIA)
13:30 GRUPA I, II      (JADALNIA)

Podwieczorek:

15:10 GRUPA VI (JADALNIA)
15:15 GRUPA IV, V (SALA)
15:20 GRUPA I, II  (JADALNIA)
15:30 GRUPA III  (JADALNIA)

KSZTAŁTOWANIE NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH U DZIECI

Aby dziecko wyrobiło sobie dobre nawyki żywieniowe powinniśmy:

  • Dbać o zdrowe odżywianie, gdyż dziecko chętnie naśladuje osoby dla niego ważne. Warto to wykorzystać i nauczyć swoją pociechę zasad zdrowego odżywiania;
  • Zadbać o ograniczanie słodkich napojów. Przyzwyczajać dziecko do smaku wody mineralnej.
  • Pamiętać, aby na stole nie zabrakło zdrowych przekąsek w postaci warzyw, owoców i orzechów, które posiadają szereg cennych składników odżywczych.
  • Nie zmuszać dziecka do jedzenia i pozwolić mu na decydowanie o ilości spożywanych pokarmów. Dziecko instynktownie wyczuwa, jaka porcja wystarczy mu do zaspokojenia głodu.
  • Dziecko, które musi zjeść więcej, przestaje kontrolować swoje potrzeby i w przyszłości może mieć nadwagę.
    Pamiętać, aby jadłospis dziecka był urozmaicony. Z owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, nabiału, chudego mięsa i ryb można przygotować wiele dań. Należy ograniczać sól i cukier.
  • Gdy zauważymy, że dziecko najchętniej jadłoby ciągle to samo i nie chce spróbować innych produktów, nie należy wpadać w panikę. Należy uszanować upodobania dziecka i odczekać kilka dni. Istnieje duża szansa na to, że po kilku dniach jedzenia tego samego maluch chętnie spróbuje innych potraw.
  • Nie powinno się kierować własnymi upodobaniami smakowymi, gdyż nie wiadomo, które produkty i dania nie będą smakowały dziecku.
  • Warto starać się włączyć dziecko do zabawy w kuchni i wspólnego rodzinnego gotowania.